Natuurlijk leiderschap - September 2023

Marcel Tjepkema

Publicatie

10.09.2023

Leesduur

5 min

We leven inmiddels in de maand september. Als je kijkt naar de energetische indeling van de seizoenen, dan loopt de maand september van ongeveer vier september tot ongeveer zes of zeven oktober. Voor veel mensen is september een omslagpunt. Vaak begin je in september werkelijk te voelen dat we richting het einde van het jaar gaan. De zomerperiode is afgelopen, de dagen worden vlug korter en het begint frisser en kouder te worden. Probeer vanuit deze sfeer te kijken naar wat er nu allemaal op je (jullie) bord ligt. Je leert er meer over in deze longread.

Algemeen kader

Wat is belangrijk om te weten over de maand september? Het eerste is dat september volgens ‘onze’ indeling de eerste volle maand is van de herfst. De kenmerken van de herfst hebben we vorige maand uitgebreid beschreven. Het belangrijkste is dat je weet dat de herfst over ‘rijping’ gaat. Rijping betekent onder meer dat de tijd van groei en uitbundige expansie voorbij is. Alles gaat nu naar vormgeving toe. Start als team geen nieuwe ideeën meer op. Start vormgeving op van de potentie die zich in de afgelopen tijd heeft opgebouwd.

Specifieke thema’s

Rijping betekent ook dat je verstevigt wat er is, wat je verworven hebt. Dat accepteer je en daar doe je het mee. In een organisatie herken je het misschien wel. In september weet je vaak al hoe het jaar zal eindigen of wat je er nog van kunt verwachten. In september maak je de balans op en bepaal je waar je staat. Natuurlijk krijg je ook te maken met thema’s die specifiek in september aan de orde zijn. Die thema’s gaan onder meer over schoonheid, diplomatiek leren handelen, vakmanschap en meesterschap, innerlijke beheersing en het leren doorwaden van een stroom waar je middenin staat.

Indalen naar vorm

Het volgen van een natuurlijk ritme gaat over hoe vernieuwing vormt krijgt in je leven en werk. Elk jaar weer opnieuw. In september heb je op een heel andere manier te maken met het proces van vernieuwing dan eerder in het jaar. Dat heeft te maken met de mate van indalen. In het begin van het jaar komt de vernieuwing als het ware op. Het wil geboren worden. In die maanden heb je het ook over vormen, maar dan gaat het veel meer over potentie. Dan zijn de vormen nog een soort van ideeën, die je verkent. In deze fase van het jaar daalt de potentie verder in en wordt de potentie structureel. Het is geen randverschijnsel meer. Het wordt een omstandigheid waar jullie rekening mee dienen te houden. Het gaat nu om integratie.

Innerlijke schoonheid

Wat we hierboven beschrijven is dat je in september te maken krijgt met de eerste concrete vormen die naar buiten komen als afronding van het interne groeiproces van de afgelopen maanden. De grondtoon van de maand september gaat daarover. De grondtoon is dat je het gevoel hebt dat je iets moois te doen hebt. In de Chinese filosofie wordt in deze maand verwezen naar het begrip ‘innerlijke schoonheid’. Focus je in september op het element schoonheid. Ook als je naar buiten kijkt. De natuur is in deze tijd echt prachtig.

Plezier hebben

Schoonheid betekent ook dat wat jullie doen of maken echt van binnenuit komt. Je vult alles met schoonheid en passie van binnenuit en – nog belangrijker – je bent bezig met vormgeving vanuit verkregen talenten en mogelijkheden. We benadrukken dit omdat je in september niet uit moet zijn op waardering en erkenning van buiten. Je zit ‘goed’ als je als team of als organisatie werkelijk plezier hebt in het doen of het maken zelf. Anders is het de persoonlijkheid die aan de slag is. Probeer ook niet meteen de belangstelling van buiten op je te vestigen. Als jullie daar voorzichtig mee blijven, dan kun je in stilte rijpen. Breng de vormgeving met die instelling tot stand dat het in de toekomst z’n vruchten zal afwerpen.

Stilstand en stagnatie

Een ander thema dat in september aan de orde is, gaat over stilstand. In de inleiding heb je kunnen lezen dat in september de periode van uitbundige groei voorbij is. Net als ieder ander jaar maakt de levenskracht zich in deze periode (weer) los uit de aarde. Hemel en aarde of inspiratie en werk groeien uit elkaar. Hierdoor ontstaat in september een soort van vacuüm, een gevoel van stagnatie en stilstand. Stagnatie en stilstand leiden altijd tot onrust, ruis en uitdagingen in de buitenwereld. September is altijd een rommelige en onrustige maand. Bij iedereen. Daar heb je geen invloed op, maar je kunt er wel door worden beïnvloed. De les is om je hier zoveel mogelijk voor af te sluiten en je (in jezelf) terug te trekken. Dat doe je ook omdat jullie dan trouw kunnen blijven aan dat wat je belangrijk vindt.

Start traag op

In Nederland zijn juli en augustus de collectieve vakantiemaanden. Vanaf begin juli gaat het bedrijfsleven in Nederland op slot, meestal tot en met de laatste weken van augustus. In september starten we massaal weer op. Veel mensen zien enorm op tegen het opstarten. Je hebt te maken met het zomergevoel en je hebt in deze tijd te maken met het feit dat het licht zich terugtrekt en er minder energie is. De energie van stilstand en stagnatie staat dus haaks op de vele opstartactiviteiten. Het beste dat je kunt doen is zorgen dat je (als team) traag opstart. Laat het stap voor stap gebeuren en doe het voor je gevoel heel langzaamaan. Als je nu te vlug gaat dan probeer je orde te scheppen in iets waar nog geen orde in te scheppen is.

Stop direct

Bij (het gevoel van) stagnatie en stilstand hoort ook dat je op een goed moment voelt wat niet meer bij je past. Dat komt namelijk ook tot stilstand. Als basis hiervoor zou je naar buiten kunnen kijken. De (laatste) oogsten van het afgelopen jaar worden nu binnengehaald. Je kunt de balans opmaken. De balans opmaken staat namelijk gelijk aan het binnenhalen van die oogst (als metafoor). Daarom ben je in deze tijd goed in staat om (samen) te beoordelen wat niet meer bij jullie past. Dat betekent ook gewoon ‘nee’ zeggen. Stop nu daadwerkelijk met dingen die niet meer passen. Soms verdwijnt het vanzelf; soms moet je daartoe handelend optreden.

Samenvatting

September is dus een spannende maand. Je kunt aan alles voelen dat er veel staat te gebeuren en er ‘moeten’ allerlei dingen worden opgestart. Vaak zegt je gevoel dat alles voor eind september, begin oktober, weer aan de gang moet zijn, wil je niet (verder) achteropraken. Maar laat je er niet gek door maken. September is echt de maand waarin het lijkt alsof alles er al wel is, maar waar er nog heel weinig op z’n plek staat. De ingrediënten zijn er, maar het past nog niet. Houd de spanning uit en kijk waar het uithouden van de spanning je brengt. Laat het niet de spanning zelf zijn die jullie ergens brengt. Ga stap voor stap vooruit en geef ruimte aan de creatie energie die alles als vanzelf van potentie naar vorm brengt.

Geboeid? Mail ons

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over deze maand. September gaat ook over tactvol handelen en innerlijke beheersing. Als je daar meer over wilt leren, stuur dan een bericht naar info@clubgroeneveld.nl. Je krijgt dan de uitgebreide reflectie toegestuurd.

Heb het goed in september!---

Alle artikelen, podcasts en programma’s, die we maken over het vinden en volgen van een natuurlijk ritme zijn geïnspireerd op het werk (o.a. boek, podcasts) van Jaap Voigt. Jaap is onder meer adviseur, leraar, mede-oprichter van het ITIP en ook auteur van vele boeken, waaronder het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Met Jaap hebben we in de afgelopen jaren een fijne, warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij hielp ons met de opzet en verdieping van OBL en leerde ons om de inhoud centraal te stellen. Zo ontstond onze eigen liefde voor de studie naar het ritme van de seizoenen. Ben je benieuwd naar het boek van Jaap Voigt? Je bestelt het hier.

Graag kennismaken

Ben je benieuwd wat wij voor elkaar kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Neem contact op